طبیعی بودن یا نبودن؛ مسئله اینست – تشخیص عسل اصل از غیر اصل
زمان مورد نیاز برای مطالعه : 5 دقیقهتشخیص عسل اصلی از عسل تقلبی
عسل هزاران سال است که مورد استفاده عامه مردم قرار میگیرد و فواید بسیاری دارد. از آن برای بهبود زخمها، سوختگیها و التهابها استفاده میشود و به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. عسل دارای مواد مغذی مانند مانند قندهای طبیعی، مواد آلی، معدنی و… است و برای تأمین انرژی روزانه مفید است. عسلها دو حالت طبیعی و غیر طبیعی دارند و که تشخیص آنها کمی دشوار است و اغلب فوایدی که برای عسل ذکر میشود در عسل طبیعی یافت شده و عسل غیر طبیعی دارای فواید چندانی نمیباشد و علاوه بر آن دارای مضراتی هم برای افراد خاصی از جمله افراد دیابتی هست که این افراد باید از مصرف اینگونه عسلها خودداری کنند. اما از چه روشهایی میتوان تشخیص داد که چه عسلی طبیعی است و چه عسلی تقلبی یا غیر طبیعی است.
به چه عسلی طبیعی میگوییم؟
ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که اصلا به چه عسلی طبیعی و به چه عسلی غیر طبیعی گفته میشود.
در حالت عادی زنبور عسل از کندو خارج میشود و از شهد گل گیاهان مختلف غیر از گیاهان سمی مینوشد و پس از بازگشت به کندو آن را فراوری میکند و باعث غلیظ شدن آن میشود و شهد را در کندو ذخیره میکند اما زمانهایی زنبوردار به زنبور تغذیه میدهد مانند قند سفید یا شکر یا انواع آب میوهها و زنبور برای نوشیدن شهد گلها از کندو بیرون نمیرود.
در حالت اول که زنبور از شهد گلها نوشیده و تغذیه میکند، عسلی که به دست میآید، عسل طبیعی و در حالت دوم که زنبور به جای شهد از شکر تغذیه میکند، عسل غیر طبیعی به دست میآید. بنابراین اولا عسل را باید زنبور تولید کند و دوما منبع شهدی که زنبور از آن تغذیه میکند طبیعی باشد و این فاکتورهای مهم عسل طبیعی را از عسل غیر طبیعی متمایز میکند.
انواع عسل غیر طبیعی یا تقلبی
به طور کلی سه روش برای درست کردن عسل غیر طبیعی یا تقلبی وجود دارد و تمام عسلهای غیر طبیعی موجود در بازار جزء یکی از این دسته است.
- عسل تغذیهای
در این روش کندودار در کنار تغذیه زنبوران از شهد گلها و گیاهان، آنها را با انواع مواد مصنوعی مانند شکر، قند، شیره خرما و یا حتی شیرینکنندههای صنعتی مانند ساخارین تغذیه میکند. در این حالت عسل را زنبور تولید میکند اما منبع شهد طبیعی نیست.
این کار به این علت صورت میگیرد که زنبور در این شیوه (تغذیه با مواد مصنوعی) عسل بیشتری تولید میکند و به اصلاح بارگیری کندو افزایش چشمگیری پیدا میکند. این روش یک روش غیر مستقیم در تولید غیرطبیعی است.
البته باید به این نکته هم توجه کنیم که در برخی از ماههای سال در مناطقی گل و گیاه برای تغذیه زنبورها وجود ندارد و در این صورت زنبور دار برای حفظ و نگه داری زنبورها و زنده ماندن آنها مجور هستند که این کار را انجام دهند و به زنبورها تغذیه بدهند اما عسلی که در این روش تولید میشود نباید به عنوان عسل طبیعی در بازار فروخته شود.
- عسل مخلوط
عسل مخلوط به این صورت است که زنبوردار یا فروشنده زنبور برای بیشتر کردن حجم عسل، عسل را با مواد گلوکزی یعنی شربت، قند و شکر و یا شیره میوهها مخلوط میکنند.
از آنجایی که ورود هرگونه مواد خارجی به داخل عسل (بخصوص اگر در ترکیب آنها آب باشد)، باعث تخمیر و ترش شدن آن میشود و به طبع برای خریدار قابل تشخیص است، درصد تولید این نوع از عسل بسیار پایین است. چون با این کار همان مقدار عسل طبیعی نیز از بین میرود.
- عسل کاملا تقلبی
در این روش زنبور از شهد گلها تغذیه نمیکند و شیره برخی از میوهها را غلیظ میکنند و به عنوان عسل میفروشند.
روشهای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی
تا اینجا به روشهایی اشاره کردیم که با آنها میتوان عسل غیر طبیعی تولید کرد اما اینکه چگونه باید عسل اصل را از غیر اصل شناسایی کنیم برای افراد عادی دشوار و حتی غیر ممکن است و به راحتی نمیتوان مطمئن شد که چه عسلی تقلبی و غیر طبیعی است و باید از خریدن آن پرهیز کرد اما در ادامه به روشهایی اشاره میکنیم که میتوان نسبت به عسلی که خریداری میکنیم کمی مطمئنتر بود.
1- فروشنده معتمد و آشنا
یکی از راه های ساده و بدون پیچ و خم تشخیص عسل طبیعی و غیر طبیعی اینست که از یک تولید کننده آشنا که به او اعتماد داریم خرید کنیم تا مطمئن باشیم که عسلی که میخریم حتما همان چیزی هست که میخواهیم. این راه شاید ساده باشد و اما راهی مطمئن و بی دردسر است. در این مورد خودمان میتوانیم از مکان تولید عسل بازدید کنیم و از روند تولید عسلی که به دستمان میرسد و میخریم مطلع شویم. اگر برای خرید عسل به فردی آشنا مراجعه کنیم، مطمئن هستیم که عسل با مواد دیگری مخلوط نشده است و زنبور مسئقیما از شهد گلها و گیاهان برای تولید عسل تغذیه کرده است.
بنابراین اگر در بین آشناها و اطرافیان فردی را که مشغول تولید عسل است میشناسید و به درست کار بودن و صداقت او اطمینان دارید، پس بهترین گزینه خود این شخص است و بهتر است عسلهای خودتان را از چنین شخصی خریداری کنید.
2- تشخیص کیفیت با آزمایش
روش دیگری هم وجود دارد که کمی دردسر بیشتر دارد اما روش بهتر و مطمئنتری است و احتمال اینکه عسل طبیعی را بتوانیم تشخیص دهیم بسیار بالاست. در این روش باید همراه با عسل به یکی از آزمایشگاههای معتبر مراجعه کنید. اما با توجه به هزینههایی که دارد شاید کمی به صرفه نباشد