ویژگی های عسل طبیعی
زمان مورد نیاز برای مطالعه : 6 دقیقهدر این مقاله چند روش ساده برای شناسایی ویژگی های عسل طبیعی به شما یاد خواهیم داد و اشارهای هم به باورهای اشتباهی که برخی از افراد درباره عسل طبیعی دارند میکنیم. اما برای شناسایی یک عسل خوب انجام دادن یکی از این روشها کفایت نمیکند. این را هم بدانید که به دلیل تنوع عسل های مرغوب به دلیل محیط های اقلیمی متفاوت شاید یک محصول مرغوب، مشکوک جلوه کند.
عسل در طب سنتی و تغذیه ایرانی _ اسلامی در جایگاه بالایی قرار دارد و در منابع طب سنتی کنار روایات متعدد، تاکید فراوان بر مصرف عسل برای حفظ سلامتی و درمان بسیاری از بیماری ها شده است.
ولی بعضی از مردم ایران با تصور اینکه در حال حاضر عسل طبیعی و خالص دیگر وجود ندارد، خود را از خوردن این ماده غذایی شفابخش و مفید محروم کردهاند یا مصرف آن را در سطح بسیار پایینی قرار دادهاند.
ویژگی های عسل طبیعی:
- طعم و مزه عسل
- میزان چسبندگی عسل
- غلظت عسل
- رطوبت
- پایداری ویژگیها
- رنگ
- عطر و بو
درادامه به توضیح هر کدام خواهیم پرداخت:
طعم و مزه عسل طبیعی
عسل طبیعی طعم و شیرینی خاص و ویژهای دارد. البته باید قابل توجه باشد که عسل ها به دلیل تفاوت تغذیه زنبورها و اقلیم های زیستی آن، طعم های متفاوتی دارند.
میزان چسبندگی عسل
عسل طبیعی دارای میزان چسبندگی فوقالعادهای است. که این میزان را با چند روش زیر میتوان آزمایش کرد:
اولین راه حل این است که انگشت شست و انگشت سبابه را به عسل آغشته کنید و انگشتان را باز و بسته کرده و میزان چسبندگی را امتحان کنید.
روش دوم یک ظرف شیشهای مانند لیوان را پر از آب سرد کنید و دقت داشته باشید که حتما آب سرد باشد و ولرم نباشد. با یک قاشق مقداری از عسل را از ارتفاع بالاتر از لیوان، داخل آب بریزید. عسل مرغوب، به شکل یک رشته در آب میریزد و مانند یک طناب در قاعده لیوان جمع میشود و مدتی به همان حالت باقی میماند و طعم آب سرد را شیرین نمیکند. ولی اگر عسل نا مرغوب باشد در کمترین زمان با آب سرد مخلوط میشود و رنگ و طعم آن با کل آب قاطی میشود.
غلظت عسل
یکی دیگر از ویژگی های عسل طبیعی برخی تصور میکنند که عسل خوب و مرغوب حتما باید غلیظ باشد، در صورتی که غلیظ بودن عسل به طبیعی و غیرطبیعی بودن آن ربطی ندارد. غلظت عسل بستگی به گیاه و محلی که زنبورها تغذیه کردهاند و فصل آن، غلظت عسل هم میتواند متفاوت باشد.
همچنین بخوانید: عسل چگونه تولید میشود؟
رطوبت
رطوبیت یکی دیگر از ویژگی های عسل طبیعی است. در عسل طبیعی رطوبت زیادی وجود ندارد. بعضی از افراد از میزان رطوبت عسل به طبیعی بودن عسل پی میبرند. که میتوانید شیشه عسل را بالا و پایین کنید و از سرعت بالا و پایین رفتن حبابهای داخل شیشه میتوان میزان رطوبت را متوجه شد.
پایداری ویژگی ها
عسل طبیعی ویژگیهایش را در حالات طبیعی از دست نمیدهد. این حالت را به چند روش میتوان آزمایش کرد:
- عسل طبیعی و مرغوب در یک ظرف رنگی یکنواخت دارد و اگر یک واحد از آن را بردارید، هم مانند بقیه ظرف عسل یک میزان چسبندگی، رنگ، طعم و وزن دارد. اما ممکن است که عسلهای نامرغوب وزن مخصوص، رنگ و طعم یکنواختی نداشته باشند.
- عسل طبیعی با گذشت زمان میزان چسبندگی، شیرینی، میزان مغذی بودن، عطر و طعم خود را از دست نمیدهد و تغییری نمیکند.
- عسل طبیعی، فاسد نمیشود و کپک نمیزند.
نکته: گرما و سرمای زیاد بر عسل طبیعی هم تاثیر منفی دارد. رنگ بعضی از عسلها در سرما کدر میشود و این اتفاق نمیتواند نشانه غیر طبیعی بودن عسل باشد.
همچنین بخوانید: بیش از 20 مورد از ویژگیهای عسل طبیعی
رنگ عسل
رنگ عسل بسته یکی دیگر از ویژگی های عسل طبیعی است که به نوع گیاه و گلهایی که زنبور از آنها تغذیه کرده است، میتواند از زرد روشن تا قهوهای تیره و حتی نزدیک به طیف سبز زیتونی و… باشد. عسل خوب و طبیعی رنگهای متفاوتی دارد اما رنگ آن یکنواخت است. اگر ظرف عسل شفاف باشد، همه جای ظرف عسل طبیعی یک رنگ است و تفاوت رنگ، پررنگ یا کمرنگ بودن دیده نمیشود. گذر زمان هم رنگ عسل طبیعی را تغییر نمیدهد ولی اگر عسل غیرطبیعی باشد در اثر گذر زمان و تابش آفتاب، تبخیر و کاهش رطوبت، رنگی تیره تر خواهد گرفت.
عطر و بو
یکی دیگر از شاخصهای شناسایی عسل طبیعی عطر عسل است. همانطور که درباره طعم عسل گفتیم که به دلیل تفاوت تغذیه زنبورها و اقلیم زیستی آنها، بوهای متفاوتی استشمام میشود. اما عسل غیرطبیعی یا بویی ندارد و یا آن که بوی آن جذاب نیست. عسل طبیعی رایحهای خوش دارد.
عسلهایی که زنبورها از گلهای معطر تغذیه میکنند مانند: گلهای محمدی، زعفران و اقاقیا رایحه خوشبوتری دارند تا عسلهایی که زنبورها از باغات میوه و گون تغذیه کرده باشند.
نکته بعدی درباره عسل خوب اشاره کرد و تصورات نادرستی بین مردم درباره آن نیز است، مسئله شکرک زدن عسل است. تصور برخی این است که اگر عسلی شکرک بزند یعنی از شکر تولید شده و اصلا طبیعی نیست. در این باره باید گفت که اصلا این طور نیست و شکرک زدن عسل هیچ ربطی به غیرطبیعی بودن آن ندارد. در اصل آنچه به آن شکرک زدن عسل میگویند، در اصل رس بستن عسل است که فرایندی طبیعی برای عسلهای مرغوب در سرمای هوا است.
اگر عسل خوب و مرغوبی که به بازار ارائه میدهند به آن حرارت نداده باشند، در صورت قرار گرفتن در فضای سرد یا یخچال به طور طبیعی شکرک میزند. این شکرک زدن به دلیل آنزیمهای طبیعی است که توسط زنبورها تولید میشود و در عسل وجود دارد.
برای از بین بردن شکرک عسل میتوانید آن را داخل ظرفی شیشهای بریزید و آن را داخل ظرفی از آب جوش برای چند دقیقه بگذارید و آن را با شعله ملایم حرارت دهید.
سخن پایانی
عسل طبیعی رنگ و طعم و بو متفاوت دارند و آن هم بستگی به تغذیه زنبورها دارد و به چند روش ساده میتوان عسل خوب را از عسل بد تشخیص داد.
یکی از بهترین راهکارهای اطمینان از اینکه بدانید عسل طبیعی است یا نه این است که از افراد یا مراکز قابل اطمینان عسل را تهیه کنید. عسل خوب و خالص حتما نباید قیمت بالایی داشته باشد و یا تهیه آن از بازار بسیار کار سختی باشد.
1xxnvv
vw6gk1