نحوه قیمت گذاری عسل طبیعی – 6 فاکتور مهم در قیمت گذاری عسل طبیعی
زمان مورد نیاز برای مطالعه : 5 دقیقهقیمت گذاری عسل طبیعی یکی از سؤالاتی است که همواره وجود دارد و یکی از مهمترین معیارهای خرید عسل، به شمار میآید. افرادی معتقد هستند که هر چه قیمت عسل گرانتر باشد احتمال طبیعی بودن عسل هم بیشتر است و عسلهای ارزان قیمت حتما تقلبی هستند. اما عدهای هم اعتقاد دارند که قیمت عسل نباید از یک حدی بیشتر باشد و عسل گران قیمت نه تنها نشانهی کیفیت نیست بلکه گرانفروشی زنبوردار یا فروشنده است. قیمت عسل در ایران بازه گستردهای دارد که از کیلویی حدوداً ۶۰ هزار تومان شروع میشود و تا قیمت هایی بالاتر از ۳۸۰ هزار تومان. در این مقاله به نحوه قیمت گذاری عسل طبیعی خواهیم پرداخت.
قیمت گذاری عسل طبیعی به موارد زیر بستگی دارد:
- اندازه و حجم خرید
- نوع و کیفیت عسل
- عسل طبیعی است یا تغذیهای
- منطقهی برداشت عسل
- طعم و مزه عسل
- نوع بسته بندی
در ادامه به توضیح این موارد میپردازیم:
حجم و اندازه خرید
یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در قیمت گذاری عسل طبیعی اندازه و حجم خرید است. به عنوان مثال قیمت عسل طبیعی هنگام خرید به صورت کلی از زنبوردار حدود ۱۰۰ تا ۱۶۰ هزارتومان است که همین عسل در بازار ممکن است بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ به فروش برسد. یا قیمت عسل تغذیه اگر به صورت کلی خریداری شود ممکن است در حدود ۶۰ تا ۸۰ هزارتومان باشد و در بازار به قیمت ۱۱۵ تا ۱۵۰ هزارتومان به فروش برسد.
بیشتر اوقات زنبورداران ترجیح میدهند که عسل های خود را به صورت عمده و کلی به قیمت پایینتر بفروشند تا بودجه برای برداشتهای بعدی و هزینههای حمل و نقل داشته باشند.
همچنین بخوانید: بهترین عسل متعلق به کدام منطقه است؟
نوع و کیفیت عسل
نوع و کیفیت عسل هم یکی از فاکتورهای مهم در تعیین قیمت عسل طبیعی هستند. عسلهای تک گل به دلیل برداشت محدود و کمیاب بودن قیمت بالاتری از عسلهای چند گیاه که بین مردم به نام عسل چهل گیاه معروف است و به دلیل برداشت فراوان قیمت پایینتری دارد. مثلا عسلهایی که در کشور به وفور یافت میشوند مانند گون و عسلهای چند گیاه قیمت پایینتری از عسلهای آویشن و زرشک دارند. کیفیت عسل معیار و ملاک مهمی است که فقط با آزمایش عسل مشخص میشود. برای مثال ممکن است عسل گون با ساکارز %0.9 از عسل آویشن با ساکارز 2.9 گرانتر باشد.
عسل طبیعی است یا تغذیهای
باید بدانید که حجم زیادی از عسلهایی که در کشور تولید میشود به صورت تغذیهای است یعنی زنبور به جای استفاده از شهد گیاهان و گلها از آب شکر یا سایر مواد قندی مصنوعی تغذیه میکنند. زنبورداران برای بارگیری کندو در حدود ۳ تا ۴ برابر شدن از حالت عادی و قوی شدن کلنی زنبورها از روش تغذیه استفاده میکنند. قیمت عسل تغذیهای در بازار نصف قیمت عسل طبیعی به فروش میرسد، که با توجه به حجم بیشتر تولید برای زنبوردار صرفه اقتصادی دارد.
برای تشخیص عسل طبیعی از تغذیهای در کشور ما از روش آزمایش ساکارز عسل استفاده میکنند. به عسلهایی که ساکارز آنها بیشتر از ۵ باشد عسل تغذیهای میگویند. (عسل کنار به طور طبیعی ساکارز بالایی دارد.)
منطقه برداشت عسل
اگر چه منطقه برداشت ملاک و معیار مهمی برای قیمت گذاری عسل نیست ولی به هر حال بر روی قیمت تاثیر میگذارد. هر چه زنبوردار کندوهای خود را در جاهای بکرتری ببرد و سختی بیشتری را تحمل کند به تبع عسل خود را نیز گرانتر میفروشد.
بنابراین عسلهایی که از مناطق بکر و محافظت شده که هیچگونه آلودگی ندارند به عنوان عسل طبیعی با قیمت بالاتری به فروش میرسد.
طعم و مزه عسل
طعم و مزه عسل هم بر روی قیمت گذاری عسل مؤثر است و درواقع یکی از این عوامل به شمار میآید. اگر چه که قیمت نهایی را فاکتورهای آزمایشگاهی عسل تعیین میکنند ولی نباید مزه و طعم عسل را نادیده گرفت. با اینکه بسیاری از عسلها فاکتور آزمایشگاهی خوبی دارند اما به دلایلی از طعم و مزه خوبی برخوردار نیستند و چون مزه عسل قابل تشخیصترین گزینه برای مشتریان است این نوع عسلها به اصطلاح مشتری پسند نیست.
به همین خاطر گاهی اوقات عسلهایی که طعم و مزه خوبی ندارند اما فاکتور آزمایشگاهی مناسبی دارند به دلیل اینکه باب میل مشتری نیستند با قیمت پایینتری به فروش میرسد.
برای مثال دو نوع عسل چند گیاه داریم که هردو طبیعی هستند اما یکی از آنها طعم و مزه بهتری دارد شاید این عسل تا ۳۰ هزارتومان گرانتر از عسل دیگر به فروش برسد.
نوع بسته بندی عسل
یکی دیگر از عوامل مؤثر در قیمت گذاری عسل طبیعی، نوع بسته بندی آن است. نوع بستهبندی عسل میتواند بر روی قیمت عسل تاثیر میگذارد. اگر چه تاثیر زیادی نمیتواند داشته باشد ولی نمیتوان آن را نادیده گرفت.
به عنوان مثال اگر عسلی در یک ظرف پلاستیکی بیکیفیت که بر روی طعم و مزه عسل تاثیر منفی میگذارد بسته بندی شده باشد قیمت پایینتری دارد نسبت به عسلی که در یک ظرف شیشهای و استاندارد بستهبندی شده و همین بستهبندی مناسب میتواند ۱۰ تا ۱۵ هزارتومان روی قیمت یک کیلو عسل تاثیر بگذارد.
عوامل دیگر در قیمت گذاری عسل طبیعی
عوامل دیگری هم بر قیمت عسل تاثیر گذار هستند مانند:
میزان تازگی و یا کهنگی عسل
هزینه حمل و نقل
هزینهی کارگر
هزینهی نگهداری
عسل وارداتی
سخن پایانی
ارزان یا گران بودن عسل نمیتواند ملاکی برای ارزیابی کیفیت عسل باشد. تنها راه برای شناسایی عسل طبیعی آزمایش عسل است. بهترین کار برای مطمئن بودن از عسل طبیعی و با کیفیت باید از یک زنبوردار یا فروشنده معتمد خرید کنید.
عسل طبیعی و با کیفیتی که در ایران تولید میشود یک قیمت مشخصی دارد و نباید فریب سودجویانی که عسلها را به عنوان عسل طبیعی به قیمت زیاد میفروشند خورد.
همچنین بخوانید:
1ulvo3
x9eiaz